Ofte stilte spørsmål: Barberkniv

I denne serien svarer vi på spørsmål som vi ofte får om produkter og framgangsmåter, og som kan være kjekke å vite for mange. Først ut er kanskje det mest myteomspunnede emnet innen barberfaget: Barberkniver! Se også den utvidede guiden vår om barberkniver her.

Gir barberkniv bedre barbering enn barberhøvel?

De tradisjonelle høvlene vi fører kan gi meget tett og skånsom barbering, men det er vanskelig å slå en god barberkniv som føres av en kyndig hånd. Alle barberhøvler har en kam som regulerer avstanden mellom huden og barberbladet. Barberkniver har ingen kam, derfor er det selve eggen som glir over huden og derfor blir barberingen aller tettest med kniv. Det er ikke uvanlig å kunne gå glatt i flere dager etter en knivbarbering, men dette avhenger naturligvis også veldig av skjeggveksten.

Hva er forskjellen på barberkniv og shavette?

Det vi kaller barberkniv er en en kniv med fast blad, hvor selve bladet stroppes og slipes for å holde seg skarpt. Shavetter bruker derimot utskiftbare blader på samme måte som en barberhøvel. Profesjonelle barberere bruker som regel shavetter for å ikke måtte bruke tid på vedlikehold av eggen. Du kan bruke akkurat hva du vil. Mange starter med en shavette for å se om de liker å barbere seg med kniv før de investerer i en “ekte” barberkniv.

Kjennes det likt ut å barbere seg med barberkniv og shavette?

Man bruker helt samme teknikk, men siden bladene til shavetten er tynnere, bøyer de seg en del mer under barbering enn det det massive bladet på barberkniven gjør. Derfor opplever de fleste at det er lettere å bruke kniv enn shavette. På Feather Artist Club shavetter er denne effekten minimert med tykkere bladholder i metall og egenutviklede spesialblader.

Ok, jeg er klar for barberkniv. Hvor dyrt blir det?

Gå for kvalitet. Dette er et instrument som skal vare livet ut og som i motsetning til barberhøvler og shavetter ikke har bladet som utskiftbar slitedel. Det lages mye bra og billig i Kina og India, men vi har til gode å se en bra barberkniv derfra. De aller fineste knivene har gjerne eksklusive skaft og kunstferdig utformede blader, men det er ikke sikkert du trenger dette på din første barberkniv. Gode barberkniver starter på ca 1000,-.

Hvilken type barberkniv bør jeg gå for?

Barberkniver kommer i mange slag som gir marginalt forskjellig barbering. På nettforum finnes det en million forskjellige meninger om dette. Etter mange års erfaring må vi si at det er viktigere at kniven er god og riktig satt opp enn hva slags type den er. Til begynnere anbefaler vi en hulslipt kniv på 5/8” bredde, som denne eller denne.

Bredde: Bladets bredde i tommer, for eksempel 5/8” eller 6/8”. En smal kniv på 5/8” er lett å håndtere og fungerer best for de fleste. Menn med meget grov skjeggvekst kan oppleve at en bredere kniv på 6/8” eller 7/8” glir lettere gjennom buskaset.

Sliping: Profilen på bladet, sett forfra. Det finnes i hovedsak tre typer: Wedge (bladet har rette sider), half-hollow (bladet er konkavt ned til ca halvveis mot eggen) og full hollow (bladet er konkavt helt ned til eggen). Jo mer hulslipt, altså “hollow”, bladet er, jo tynnere blir det og bøyer seg mer under barbering, ergo bedre komfort. Hulslipte kniver er også lettere å slipe siden mindre materiale må fjernes. Menn med meget grov skjeggvekst opplever imidlertid ofte best resultat med wedge-kniver, siden de er tyngre.

Stål: Kvalitetskniver lages i enten rustfritt stål eller karbonstål. Rustfritt stål krever mindre vedlikehold - de er hardere og må derfor slipes sjeldnere, og trenger mindre stropping og olje etter barbering for å holde seg blanke. Karbonstål er mykere og må derfor slipes oftere, men kan i teorien bli hakket skarpere enn rustfritt stål. Det er også langt enklere og mindre tidkrevende å slipe.

Nese: Noen barberkniver har rund nese (ytterkanten av bladet), mens andre har rett nese. Dette er helt og holdent en smakssak. Rund nese kan være enklere for deg som skal barbere hele ansiktet, siden den er lettere å snu rundt munnviker etc. Rett nese kan være enklest for deg som skal barbere rundt skjegg, siden det er glassklart hvor bladet starter og slutter.

Hva annet trenger jeg?

Du trenger minimium en skjerpestropp. Kniven trenger kun sliping med noen måneders mellomrom, men den skal skjerpes før og etter hver barbering. Gode skjerpestropper har en tekstilside til grovskjerping og en skinnside til finskjerping. Alternativt kan du bruke skjerpebrett.

Slipestein er valgfritt, noen sender inn kniven til spesialist for sliping, andre gjør det selv. Til vanlig vedlikehold vil du trenge minst en grov bryne med grovhet på 5000 og en fin bryne med grovhet 8000. Det går også an å bytte ut skjerpesteinene med skjerpepasta, en finkornet krem som settes inn i skjerpestroppen eller skjerpebrettet. Husk at stroppen eller brettet fra da av kun kan brukes til sliping, ikke skjerping, derfor må du ha to. Vi anbefaler alle å ta med litt vedlikeholdsolje å sette inn kniven med.

Kan jeg ta barberkniven rett ut av esken og barbere meg?

Nei, alle kniver trenger en omgang skjerping før du tar den i bruk, og eggen på de fleste kniver trenger en liten oppfriskning på en fin bryne aller først. En barberkniv skal være så vanvittig skarp for å fungere at selv temperaturendringer fra knivsmeden sitt verksted til vårt lager til ditt baderom kan sløve eggen. Knivsmiing har også enormt stigende grensekostnad - å smi en barberkniv som barberer kaksebra etter noen runder på slipesteinen hjemme koster gjerne en tredjedel av det å lage en kniv hvor produsenten kan garantere at hvert eneste eksemplar kan brukes uten sliping.

Amerikanske Hart Steel er det eneste merket vi vet om som lager alle sine barberkniver "shave ready". Vi fører også den rimeligere Dovo Shave Ready for deg som komme i gang så raskt som mulig.

Noen tips angående teknikk?

  • Bruk pre-shave-olje og en god barbersåpe.
  • Start med flate, enkle områder som kinnene.
  • Stram huden du skal barbere med den ledige hånden din.
  • Barbér med hårene i korte, lette tak. La vekten av kniven jobbe, vipp den nedover i stedet for å presse. Du skal aldri måtte “dytte” kniven gjennom skjeggstubben, da er den for sløv.
  • Hold barberkniven mot ansiktet så flatt du kan. Mange starter med å legge kniven helt flatt mot kjakene, så vinkle den innover til de akkurat kan høre at den barberer. Juster vinkelen fortløpende for å matche ansiktets krumming.
  • Bruk den ledende hånden din til å barbere begge sider av ansiktet, ikke fall for fristelsen å bytte hånd for å ta andre siden!
  • Husk at du kan vinkle skaftet oppover eller nedover for å unngå at det kommer i veien for nesen eller haken.

Kommer jeg til å skjære meg masse med barberkniv?

Nei, så lenge du er forsiktig, setter opp kniven riktig og gir deg selv god tid til å lære teknikken kan du barbere deg hver dag uten kutt. Ett og annet risp kan det bli helt i starten, men siden dette i så fall skjer i overflaten av huden kan enhver blødning stoppes enkelt med blodstiller. Husk at kniven tar minste motstands vei, og med ansiktet forberedt med pre-shave-olje og barberkrem er det langt enklere for den å skli av huden enn å grave seg inn.

Neste artikkel Ofte stilte spørsmål: Barberkviser
Forrige artikkel Skjeggkam eller skjeggbørste?

Kommentarer

Johan Brox - 09.10.2017

Mange takk for innspill! Guidene våre baserer seg alltid på vår egen utprøving og erfaring, ikke simpelthen “akseptert viten”. Derfor vil det nå og da dukke opp teknikker som kan fungere meget godt for noen, men som vi personlig ikke mestrer og derfor ikke kan anbefale til andre. Jeg greier for eksempel ikke å barbere meg med venstre hånd og kan bare respektere de som får til denne kunsten, slik som deg.

Robert - 06.10.2017

God innføring det som står her.
Er uenig i en ting, du vil ha stor nytte av å lære deg å bruke begge hender. Høyre hånd for Høyre side, venstre side venstre hånd..
Er kun muskelminne som må øves inn, til å begynne med bare ta de enkle partiene, bruk så høvel frem til du er komfortabel med å bruke kniv hele veien.
Har nå brukt kniv de to siste årene med etpar unntak der høvel ble brukt.
Robert

Legg inn en kommentar

Kommentarer blir lest gjennom før publisering

* Påkrevde felt