Barberkost med skum og en barberkniv som ligger oppÄ en skÄl med barberkrem

Alt om barberkniver

Lurer du pÄ noe om barberkniver? Ikke fortvil! Her er "alt" om barberkniver!

Den klassiske barberkniven, ogsĂ„ kjent som ”cut-throat” eller ”straight razor”, sĂ„ dagens lys i Sheffield, England, rundt 1680. I dag fins det i hovedsak to varianter, den klassiske varianten med permanent blad som mĂ„ stroppes og brynes, og de med utskiftbart blad, ogsĂ„ kjent som shavette. Ikke fall for fristelsen med Ă„ bruke bestefars gamle barberkniv, med smĂ„ hakk, rust og lignende uten videre. De fleste brukte barberkniver trenger en grundig overhaling med bryne og stropp.

Hvorfor barberkniv?

Det er et eldgammelt instrument som fortsatt er funksjonelt. Sammenlignbart med Ă„ kjĂžre en Mercedes fra 1920, med kjĂžreegenskapene til en fabrikkny Ferrari.

Gir enda tettere barbering enn barberhÞvler, siden eggen glir direkte pÄ huden.

Det er moro, og kona eller partneren din tror du er gal.

Alle kan lĂŠre seg Ă„ bruke barberkniv. Å bruke en barberkniv er i bunn og grunn det samme som Ă„ bruke en hĂžvel, den eneste forskjellen er grepet. Det man gjĂžr er Ă„ la en svĂŠrt skarp egg gli over ansiktet – i prinsippet det samme som en tradisjonell hĂžvel. Du kommer kanskje til Ă„ fĂ„ noen smĂ„kutt, men hvis det skjer, vil skadene og omfanget vĂŠre akkurat som om du skulle kutte deg med en tradisjonell hĂžvel - ikke spesielt omfattende med andre ord. Vil du vĂŠre pĂ„ den sikre siden, kan du skaffe en blodstillerstift som gjĂžr kort prosess med kutt som blĂžr.

Noen tips fÞr du gÄr til anskaffelse av barberkniv

En god barberkniv er en investering for livet. KjÞp tysk fra byen Solingen (f.eks. DOVO eller Giesen-Forsthoff), amerikansk eller japansk. Har du en barberkniv i hÄnden som det stÄr Solingen pÄ, har du et produkt som er laget fra det flotteste stÄlet i verden, med tilsvarende hÄndverk. UnngÄ Ä kjÞpe kniver som er suspekt billige, da stÄlet er av slett kvalitet, raskt vil slites og etter kort tid herje med huden.

Rustfritt eller karbonstÄl

Bladet i en barberkniv er gjerne laget av enten rustfritt stÄl eller karbonstÄl. Rustfritt stÄl inneholder krompartikler som gjÞr overflaten motstandsdyktig mot flekker og slitasje, og er derfor et stadig mer populÊrt valg til barberkniver. Det er viktig Ä merke seg at stÄl som skal kunne herdes hardt nok til Ä fungere i en barberkniv, ikke kan inneholde nok krom til Ä vÊre 100 prosent mot korrosjon og fortsatt mÄ poleres og settes inn med knivolje i ny og ne.

Barberkniver av rustfritt stĂ„l kjennetegnes av de krever lite vedlikehold og sjeldnere behĂžver sliping, men gjerne mĂ„ slipes grundigere nĂ„r man fĂžrst er i gang. Knivblad av karbonstĂ„l inneholder, som navnet antyder, mer karbon enn andre typer stĂ„l. Dette gjĂžr stĂ„let hardere slik at kniven kan fĂ„ en tynnere, skarpere egg. Av denne grunn er karbonstĂ„l det tradisjonelle materialet for barberkniver. KarbonstĂ„l er ikke rustfritt og krever derfor at du stropper kniven ogsĂ„ etter barbering for Ă„ polere stĂ„let. Barberkniver av karbonstĂ„l kjennetegnes av de er enkle Ă„ slipe, men mĂ„ slipes oftere, og at de krever nĂžye vedlikehold med polering og knivolje. Visse knivblad blir kalt “Blue Steel”. Dette er etterbehandlet karbonstĂ„l og fungerer i store trekk som karbonstĂ„l.

Bredden pÄ bladet

Barberkniver fÄes med forskjellige bredder pÄ bladet. Den vanligste bredden er 5/8 tomme (ca 16 mm) og denne bredden passer for de fleste. Menn med veldig grov skjeggvekst foretrekker i blant en bredere kniv som kan gli noe lettere gjennom tykke hÄr. Noen kniver har en sÄkalt rund nese pÄ eggen, mens andre har rett nese. Dette er mest smak og behag. Det er noe enklere Ä barbere rundt skjegg eller bart med en kniv med rett nese, siden man enklest ser nÞyaktig hvor kniven barberer. Kniver med rund nese er pÄ sin side kjekke nÄr man barberer hele ansiktet, siden de enkelt kan manÞvreres rundt uten at du stikker deg pÄ kanten.

Slipeprofiler

Det finnes hele 16 ulike slipeprofiler pÄ barberkniver, som grupperes inn i tre arketyper: Straight Wedge, Half Hollow og Full Hollow.

Straight Wedge betyr at kniven har en kileformet profil med relativt rette sider. Knivbladet blir derfor tykkere og kniven veier mer, noe menn med kraftig hÄrvekst og sterke armer kan foretrekke. Bladet bÞyer seg mindre under barbering og blir dermed enklere Ä bruke, men kan oppleves mindre komfortabelt enn kniver med Hollow sliping.

Half Hollow betyr at at knivbladet har konkave sider (buer innover) og derfor blir tynnere mot eggen enn en Straight Wedge. Bladet blir derfor mer fleksibelt og gir mer respons til brukeren, noe som gjÞr at man mÄ vÊre litt lettere pÄ labben under barbering samtidig som komforten oppleves som bedre.

Full Hollow innebÊrer en enda mer konkav slipeprofil, og dermed enda tynnere blad. Det betyr enda mer presisjon og komfort enn Half Hollow, men siden bladet bÞyer seg mer under barbering mÄ du mÄ vÊre ekstra varsom for Ä unngÄ smÄkutt.

Man skal ikke overdrive forskjellen mellom knivtypene. Som regel er det langt stÞrre forskjell pÄ hvor godt kniven er satt opp, enn pÄ hvor bred den er eller hva slags sliping den har. Det viktigste er at du velger en kniv av hÞy kvalitet som du synes er fin, og at du er forberedt pÄ vedlikeholdet som kreves.

NĂ„r du har mottatt din barberkniv

NÄr du kjÞper en ny kniv, vil du ofte se at knivbladet er satt inn med olje. Dette er fordi leverandÞrene er bevisste pÄ at knivene kan bli liggende en stund pÄ et lager eller i butikk. Derfor er det lurt Ä skylle kniven i varmt vann fÞr du stropper den. Da vil du unngÄ Ä fÄ olje pÄ stroppen.

Merk: De fleste kniver trenger en lett bryning og stropping fÞr du bruker den. Dette vil spare bÄde ansikt og Ändsliv for en del smerte. Mer om bryning kan du finne lenger ned.

Vedlikehold

I motsetning til barberhÞvler bruker barberkniver samme blad gjennom hele sin (og din) levetid. Godt vedlikehold er derfor avgjÞrende. Hvis kniven din skal ligge urÞrt over lang tid, bÞr du sette den inn med sÄkalt knivolje. Rust er sjelden et problem, men uten olje vil kniven bli flekkete og misfarget.

Stropping

En stropp er et stykke lÊr som brukes til Ä holde kniven tÞrr og eggen rett. Hvis man tar en titt pÄ en kniv som nettopp er brukt til barbering under et elektronmikroskop, vil man kunne se at eggen ser litt flisete ut, som en uryddig skigard. Ved Ä stroppe retter man ut disse flisene, slik at eggen blir skarp og fin. NÄr du stropper er det viktig Ä huske pÄ at du drar med ryggen pÄ kniven fÞrst, etterfulgt av eggen. GjÞr du det andre veien, med eggen fÞrst, risikerer du Ä Þdelegge stroppen og slÞve eggen. De fleste stropper er smalere enn knivbladet, noe som krever at du stropper diagonalt, altsÄ drar kniven skrÄtt over stroppen. Kniven skal vendes med ryggen ned. Det er ogsÄ lurt Ä vende mens kniven er i bevegelse over stroppen. Stanser du kniven og vender den stillestÄende, skal det ikke mer til enn en liten skjelving i hÄnden fÞr kniven lager hakk i stroppen.

Hold godt spenn i stroppen og slapp heller av i hÄnden som holder kniven. Ikke bruk for mye kraft, la kniven sÄvidt bue lÊret. Tar du i for mye risikerer du Ä gjÞre eggen mer flisete over tid. Hastigheten man drar kniven over lÊret er ingen faktor som pÄvirker resultatet. Ta det sakte til Ä begynne med - etterhvert som du blir flinkere gÄr det raskere. Hvor mange ganger du stropper varierer. Har du en stropp med lin under, kan du stroppe der 20-25 ganger fÞr du gÄr over og stropper minimum 25 ganger pÄ lÊret. Her fins ingen fasit, mange stropper til de fÞler kniven barberer godt, og det er en fin innstilling. SÊrlig kniver av karbonstÄl har godt av noen runder pÄ lÊrsiden ogsÄ etter barbering for Ä poleres blanke igjen.

Bryning

Kniven vil bli slÞvere over tid. Det er ikke sÄ rart med tanke pÄ at ansiktshÄr er like sterke som kobbertrÄd (se selv hvor slÞv saksen din blir av Ä klippe strÞmledning). Eggen vil bli rundere jevnt over og vil enkelte steder utvikle ÞrsmÄ hakk. Med mindre du er en Þrn vil det vÊre vanskelig Ä observere dette med det blotte Þye, men under et mikroskop er det tydelig. For Ä rette pÄ dette mÄ du slipe vekk et fint lag fra begge sidene av eggen.

Det fins ulike typer bryner og mange forskjellige leverandÞrer. Som nybegynner kan det vÊre lurt Ä begynne med to bryner: Ett pÄ 5000 og ett pÄ 8000. Akkurat som med sandpapir betyr hÞyere tall en mer finkornet bryne. Bryning foregÄr motsatt vei av stropping. FÞr eggen fÞrst, ikke ryggen, til du nÄr enden. Deretter snur du kniven over ryggen og fÞrer kniven motsatt vei med eggen fÞrst. Det er viktig at du tar nÞyaktig like mange runder pÄ hver side av kniven. Som med stroppen mÄ du la kniven fare diagonalt for Ä dekke hele eggens lengde (illustrasjon). Kniven mÄ ligge flatt pÄ brynet, det vil si at bÄde eggen og ryggen rÞrer ved brynet samtidig. Alle slipeprofiler er laget for Ä gi eggen riktig vinkel nÄr kniven slipes flatt.

Brynen mĂ„ holdes fuktig med vann mens den brukes. I gamle dager brukte barberere spytt, det er helt opp til deg hva du foretrekker. Du bĂžr kun bryne hver side 4-5 ganger fĂžr du eventuelt gĂ„r over til et finere bryn. Bryner du for mye kan det oppstĂ„ et lag med rester fra bryningen ytterst pĂ„ eggen, ofte kalt “wire edge”, som vil gjĂžre barberingen sĂŠrdeles ubehagelig. Frykt ikke - det er lett Ă„ lĂžse. Bryn kniven noen runder med ryggen fĂžrst. Da fjerner du det du trenger, men husk Ă„ bryne det pĂ„ nytt med eggen fĂžrst etterpĂ„.

Hvor ofte trenger du Ă„ bryne?

Det varierer med skjeggtype og materiale pÄ kniven. NÄr du kjenner at det kniven drar litt ekstra pÄ skjeggstubbene er det pÄ tide med en bryning. Det er ikke unormalt etter en 2 mÄneders tid.

Hvis du ikke orker Ä sette deg inn i bryning med det fÞrste, kan du kjÞpe sÄkalt slipepasta. Stropping paste inneholder et slipemiddel som gjÞr eggen skarp. Det gjÞr noe av den samme nytten som et bryn, men det er en kornete salve som du smÞrer inn pÄ lÊret. Skaff en ekstra stropp til dette, da du ikke vil ha slipemiddel pÄ lÊret du bruker til Ä stroppe. Livet bestÄr av store deler stress og forpliktelser, og litt for fÄ timer i dÞgnet. Mange bruker hvert vÄkne Þyeblikk pÄ Ä gÄ med stormskritt mot sitt fÞrste infarkt. Finn tid til deg selv, finn tid til Ä barbere deg. SÄ la tankene gÄ dit de vil nÄr du stropper, lager skum, og pleier huden. Det har du godt av.

Vil du sende inn din barberkniv til sliping?

Vi tilbyr dessverre ikke sliping selv fordi vi har det altfor travelt med Ä sÞrge for at nettbutikken blir bedre og bedre for hver dag. Men, her er noen tips til hvem du kan kontakte for Ä fÄ dette gjort:

Jan Olav Offerdahl 

E-post: jor@normail.net

Scrupleworks 

E-post: admin@scrupleworks.com

Illustrasjon av en mann med bart og en mann med skjegg som ser pÄ en brosjyre om barberutstyr

Vil du lĂŠre mer?

Vi hjelper deg!

Vi har masse guider med tips til alt rundt barbering, skjegg, hud og hÄr! Skrevet av oss som har drevet med dette siden 2006 og i samarbeid med barberere.

Rask levering fra eget lager

Vi sender daglig fra vÄrt lager i Oslo og leverer innen 1-3 dager til det meste av landet.

BarberhÞvel og barberkost som ligger pÄ en blÄ porselensplate

Hold deg oppdatert!

Meld deg pÄ nyhetsbrevet vÄrt for Ä fÄ med deg vÄre nyeste tips, oppdateringer og tilbud. Sendes én gang i uken.