Barberkost med skum og en barberkniv som ligger oppå en skål med barberkrem

Alt om barberkniver

Lurer du på noe om barberkniver? Ikke fortvil! Her er "alt" om barberkniver!

Den klassiske barberkniven, også kjent som ”cut-throat” eller ”straight razor”, så dagens lys i Sheffield, England, rundt 1680. I dag fins det i hovedsak to varianter, den klassiske varianten med permanent blad som må stroppes og brynes, og de med utskiftbart blad, også kjent som shavette. Ikke fall for fristelsen med å bruke bestefars gamle barberkniv, med små hakk, rust og lignende uten videre. De fleste brukte barberkniver trenger en grundig overhaling med bryne og stropp.

Hvorfor barberkniv?

Det er et eldgammelt instrument som fortsatt er funksjonelt. Sammenlignbart med å kjøre en Mercedes fra 1920, med kjøreegenskapene til en fabrikkny Ferrari.

Gir enda tettere barbering enn barberhøvler, siden eggen glir direkte på huden.

Det er moro, og kona eller partneren din tror du er gal.

Alle kan lære seg å bruke barberkniv. Å bruke en barberkniv er i bunn og grunn det samme som å bruke en høvel, den eneste forskjellen er grepet. Det man gjør er å la en svært skarp egg gli over ansiktet – i prinsippet det samme som en tradisjonell høvel. Du kommer kanskje til å få noen småkutt, men hvis det skjer, vil skadene og omfanget være akkurat som om du skulle kutte deg med en tradisjonell høvel - ikke spesielt omfattende med andre ord. Vil du være på den sikre siden, kan du skaffe en blodstillerstift som gjør kort prosess med kutt som blør.

Noen tips før du går til anskaffelse av barberkniv

En god barberkniv er en investering for livet. Kjøp tysk fra byen Solingen (f.eks. DOVO eller Giesen-Forsthoff), amerikansk eller japansk. Har du en barberkniv i hånden som det står Solingen på, har du et produkt som er laget fra det flotteste stålet i verden, med tilsvarende håndverk. Unngå å kjøpe kniver som er suspekt billige, da stålet er av slett kvalitet, raskt vil slites og etter kort tid herje med huden.

Rustfritt eller karbonstål

Bladet i en barberkniv er gjerne laget av enten rustfritt stål eller karbonstål. Rustfritt stål inneholder krompartikler som gjør overflaten motstandsdyktig mot flekker og slitasje, og er derfor et stadig mer populært valg til barberkniver. Det er viktig å merke seg at stål som skal kunne herdes hardt nok til å fungere i en barberkniv, ikke kan inneholde nok krom til å være 100 prosent mot korrosjon og fortsatt må poleres og settes inn med knivolje i ny og ne.

Barberkniver av rustfritt stål kjennetegnes av de krever lite vedlikehold og sjeldnere behøver sliping, men gjerne må slipes grundigere når man først er i gang. Knivblad av karbonstål inneholder, som navnet antyder, mer karbon enn andre typer stål. Dette gjør stålet hardere slik at kniven kan få en tynnere, skarpere egg. Av denne grunn er karbonstål det tradisjonelle materialet for barberkniver. Karbonstål er ikke rustfritt og krever derfor at du stropper kniven også etter barbering for å polere stålet. Barberkniver av karbonstål kjennetegnes av de er enkle å slipe, men må slipes oftere, og at de krever nøye vedlikehold med polering og knivolje. Visse knivblad blir kalt “Blue Steel”. Dette er etterbehandlet karbonstål og fungerer i store trekk som karbonstål.

Bredden på bladet

Barberkniver fåes med forskjellige bredder på bladet. Den vanligste bredden er 5/8 tomme (ca 16 mm) og denne bredden passer for de fleste. Menn med veldig grov skjeggvekst foretrekker i blant en bredere kniv som kan gli noe lettere gjennom tykke hår. Noen kniver har en såkalt rund nese på eggen, mens andre har rett nese. Dette er mest smak og behag. Det er noe enklere å barbere rundt skjegg eller bart med en kniv med rett nese, siden man enklest ser nøyaktig hvor kniven barberer. Kniver med rund nese er på sin side kjekke når man barberer hele ansiktet, siden de enkelt kan manøvreres rundt uten at du stikker deg på kanten.

Slipeprofiler

Det finnes hele 16 ulike slipeprofiler på barberkniver, som grupperes inn i tre arketyper: Straight Wedge, Half Hollow og Full Hollow.

Straight Wedge betyr at kniven har en kileformet profil med relativt rette sider. Knivbladet blir derfor tykkere og kniven veier mer, noe menn med kraftig hårvekst og sterke armer kan foretrekke. Bladet bøyer seg mindre under barbering og blir dermed enklere å bruke, men kan oppleves mindre komfortabelt enn kniver med Hollow sliping.

Half Hollow betyr at at knivbladet har konkave sider (buer innover) og derfor blir tynnere mot eggen enn en Straight Wedge. Bladet blir derfor mer fleksibelt og gir mer respons til brukeren, noe som gjør at man må være litt lettere på labben under barbering samtidig som komforten oppleves som bedre.

Full Hollow innebærer en enda mer konkav slipeprofil, og dermed enda tynnere blad. Det betyr enda mer presisjon og komfort enn Half Hollow, men siden bladet bøyer seg mer under barbering må du må være ekstra varsom for å unngå småkutt.

Man skal ikke overdrive forskjellen mellom knivtypene. Som regel er det langt større forskjell på hvor godt kniven er satt opp, enn på hvor bred den er eller hva slags sliping den har. Det viktigste er at du velger en kniv av høy kvalitet som du synes er fin, og at du er forberedt på vedlikeholdet som kreves.

Når du har mottatt din barberkniv

Når du kjøper en ny kniv, vil du ofte se at knivbladet er satt inn med olje. Dette er fordi leverandørene er bevisste på at knivene kan bli liggende en stund på et lager eller i butikk. Derfor er det lurt å skylle kniven i varmt vann før du stropper den. Da vil du unngå å få olje på stroppen.

Merk: De fleste kniver trenger en lett bryning og stropping før du bruker den. Dette vil spare både ansikt og åndsliv for en del smerte. Mer om bryning kan du finne lenger ned.

Vedlikehold

I motsetning til barberhøvler bruker barberkniver samme blad gjennom hele sin (og din) levetid. Godt vedlikehold er derfor avgjørende. Hvis kniven din skal ligge urørt over lang tid, bør du sette den inn med såkalt knivolje. Rust er sjelden et problem, men uten olje vil kniven bli flekkete og misfarget.

Stropping

En stropp er et stykke lær som brukes til å holde kniven tørr og eggen rett. Hvis man tar en titt på en kniv som nettopp er brukt til barbering under et elektronmikroskop, vil man kunne se at eggen ser litt flisete ut, som en uryddig skigard. Ved å stroppe retter man ut disse flisene, slik at eggen blir skarp og fin. Når du stropper er det viktig å huske på at du drar med ryggen på kniven først, etterfulgt av eggen. Gjør du det andre veien, med eggen først, risikerer du å ødelegge stroppen og sløve eggen. De fleste stropper er smalere enn knivbladet, noe som krever at du stropper diagonalt, altså drar kniven skrått over stroppen. Kniven skal vendes med ryggen ned. Det er også lurt å vende mens kniven er i bevegelse over stroppen. Stanser du kniven og vender den stillestående, skal det ikke mer til enn en liten skjelving i hånden før kniven lager hakk i stroppen.

Hold godt spenn i stroppen og slapp heller av i hånden som holder kniven. Ikke bruk for mye kraft, la kniven såvidt bue læret. Tar du i for mye risikerer du å gjøre eggen mer flisete over tid. Hastigheten man drar kniven over læret er ingen faktor som påvirker resultatet. Ta det sakte til å begynne med - etterhvert som du blir flinkere går det raskere. Hvor mange ganger du stropper varierer. Har du en stropp med lin under, kan du stroppe der 20-25 ganger før du går over og stropper minimum 25 ganger på læret. Her fins ingen fasit, mange stropper til de føler kniven barberer godt, og det er en fin innstilling. Særlig kniver av karbonstål har godt av noen runder på lærsiden også etter barbering for å poleres blanke igjen.

Bryning

Kniven vil bli sløvere over tid. Det er ikke så rart med tanke på at ansiktshår er like sterke som kobbertråd (se selv hvor sløv saksen din blir av å klippe strømledning). Eggen vil bli rundere jevnt over og vil enkelte steder utvikle ørsmå hakk. Med mindre du er en ørn vil det være vanskelig å observere dette med det blotte øye, men under et mikroskop er det tydelig. For å rette på dette må du slipe vekk et fint lag fra begge sidene av eggen.

Det fins ulike typer bryner og mange forskjellige leverandører. Som nybegynner kan det være lurt å begynne med to bryner: Ett på 5000 og ett på 8000. Akkurat som med sandpapir betyr høyere tall en mer finkornet bryne. Bryning foregår motsatt vei av stropping. Før eggen først, ikke ryggen, til du når enden. Deretter snur du kniven over ryggen og fører kniven motsatt vei med eggen først. Det er viktig at du tar nøyaktig like mange runder på hver side av kniven. Som med stroppen må du la kniven fare diagonalt for å dekke hele eggens lengde (illustrasjon). Kniven må ligge flatt på brynet, det vil si at både eggen og ryggen rører ved brynet samtidig. Alle slipeprofiler er laget for å gi eggen riktig vinkel når kniven slipes flatt.

Brynen må holdes fuktig med vann mens den brukes. I gamle dager brukte barberere spytt, det er helt opp til deg hva du foretrekker. Du bør kun bryne hver side 4-5 ganger før du eventuelt går over til et finere bryn. Bryner du for mye kan det oppstå et lag med rester fra bryningen ytterst på eggen, ofte kalt “wire edge”, som vil gjøre barberingen særdeles ubehagelig. Frykt ikke - det er lett å løse. Bryn kniven noen runder med ryggen først. Da fjerner du det du trenger, men husk å bryne det på nytt med eggen først etterpå.

Hvor ofte trenger du å bryne?

Det varierer med skjeggtype og materiale på kniven. Når du kjenner at det kniven drar litt ekstra på skjeggstubbene er det på tide med en bryning. Det er ikke unormalt etter en 2 måneders tid.

Hvis du ikke orker å sette deg inn i bryning med det første, kan du kjøpe såkalt slipepasta. Stropping paste inneholder et slipemiddel som gjør eggen skarp. Det gjør noe av den samme nytten som et bryn, men det er en kornete salve som du smører inn på læret. Skaff en ekstra stropp til dette, da du ikke vil ha slipemiddel på læret du bruker til å stroppe. Livet består av store deler stress og forpliktelser, og litt for få timer i døgnet. Mange bruker hvert våkne øyeblikk på å gå med stormskritt mot sitt første infarkt. Finn tid til deg selv, finn tid til å barbere deg. Så la tankene gå dit de vil når du stropper, lager skum, og pleier huden. Det har du godt av.

Vil du sende inn din barberkniv til sliping?

Vi tilbyr dessverre ikke sliping selv fordi vi har det altfor travelt med å sørge for at nettbutikken blir bedre og bedre for hver dag. Men, her er noen tips til hvem du kan kontakte for å få dette gjort:

Jan Olav Offerdahl 

E-post: jor@normail.net

Scrupleworks 

E-post: admin@scrupleworks.com